, ,

Ne suspendujte učenike. Pokažite empatiju.

empatija

Njegovim učiteljima u srednjoj školi Ridgeway u Memphisu, Džejson Okonofua je bio teret. Tokom časa, njegov um je lutao i on bi izgubio nit lekcije. Udarao je šakom o sto i dosađivao se.

Izgleda da su njegovi nastavnici to lično shvatali, kao znak nepoštovanja. Zaradio je ukor i bio suspendovan nekoliko puta.

Džejson nije pokušavao da iritira svoje nastavnike. Nije obraćao pažnju na časovima, jer su njegove misli prouzrokovane nesrećama njegovih prijatelja – jedan je upravo uhapšen, drugi je slučajno upucao sebe. Nije mogao da ostane budan, jer je bio umoran od posla u restoranu do ponoći.

Njegovi nastavnici nijesu znali ništa od ovoga. Smatrali su da je Džejson problematičan. Istraživanja pokazuju da je njegova crna boja kože – u njegovom slučaju, nigerijsko-američka – učinila da je verovatnije da će učitelji izvesti taj zaključak. Džejson se osjećao napadnutim i poniženim, i reagovao je prkosno.

Danas je Džejson Okonofua novi naučni profesor psihologije na Berkliju čije se istraživanje fokusira na empatiju. Kao doktorant, ispitivao je kako pomaganje parovima da razumiju osjećanja, omogućava da razgovaraju, a ne da viču jedni na druge. Onda je počeo da primjenjuje ideju na obrazovanje: Kako možete pomoći nastavnicima da razumiju kako adolescenti gledaju na svijet? Rješavanje problema iz ugla nastavnika umjesto iz studentske perspektive je bio novi pristup. Ako bi mogao da promijeni ponašanje jednog učitelja, da li bi mogao poboljšati šanse za čitavu učionicu Džejsona?

Odgovor je, ispostavlja se, da.

Mini-pobune poput mladog Džejsona se odvijaju u učionicama hiljadama puta dnevno. Odjeljenje za obrazovanje procjenjuje da je 7% učenika – skoro 3,5 miliona đaka od vrtića do srednje škole – suspendovano najmanje jednom u akademskoj godini 2011-12. godine, poslednjoj godini za koju su ti podaci dostupni. Uprkos klimi “Checkpoint Charlie” u mnogim urbanim srednjim školama, gdje se studenti usmjeravaju kroz detektore metala kada ulaze u zgradu, suspenzije su rijetko uzrokovane nasiljem. Devedeset i pet posto su za “namjerni prkos” ili “ometanje”.

Afroamerički studenti su najteže pogođeni. Vjerovatnoća je da će oni više od tri puta biti suspendovani ili protjerani nego njihovi bijeli drugari. Kao rezultat toga, već u srednjoj školi, mnogi crni učenici su zaključili da su, kada je u pitanju disciplina, karte podijeljene protiv njih. Oni prestanu vjerovati svojim nastavnicima, a njihov negativan stav postaje samo-ispunjavajuće proročanstvo. Oni zaostaju kada su suspendovani, a mnogi napuštaju školu ili su izbačeni.

Uklanjanjem loših studenata, trebalo bi da imaju koristi njihovi “dobri” vršnjaci, ali to se ne ispostavlja da je tako. Kada učenici svjedoče da su njihovim vršnjacima pokazali vrata za trivijalne prekršaje, oni brinu da bi mogli biti sledeći. Studije pokazuju da oni postaju anksiozni i pogoršavaju rezultate na testovima iz matematike i čitanja.

Ukratko, ovakva disciplina je situacija u kojoj svi gube. Šta treba učiniti? Unesite empatiju.

Empatija i mindfulness

Mindfulness Antistres program je kreiran da tinejdžerima pruži praktično znanje kako da preuzmu kontrolu nad izborima koji prave.

 

Mnogi novi nastavnici motivisani su da daju siromašnoj djeci alate koji su im potrebni da uspiju u školi i šire. Ali za nekoliko godina nastavnici često uđu u zabludu razočarani borbom da zadrže kontrolu nad svojom učionicom. Dr. Okonofua, zajedno s psihologima iz Stanforda Gregorijem M. Voltonom, Dženifer L. Eberhardt i Dejvom Pauneskuom, željeli su to da promijene.

Oni su kreirali kratke intervencije koje su naglasile moć “empatične discipline”, uključujući 45-minutni online tutorial i jedan 25-minutni onlajn modul. U studiji iz 2016. godine imali su 31 nastavnika matematike iz srednje škole koji su prošli tutorial. Nastavnici čitaju priče o tome kako ono što izgleda kao neposlušnost može odražavati način na koji tinejdžeri uče kako da navigiraju svijetom – ne kao problematičari, već kao adolescenti, testiraju nove identitete. “Nastavnik koji čini da su njegovi ili njeni učenici saslušani, vrednovani i poštovani pokazuje im da je škola poštena i da mogu tamo da rastu i uspiju”, savjetuje jedan od segmenata.

Cilj nije pretvaranje nastavnika u meke autoritete koji omogućavaju učenicima da pobjegnu zbog ubistva, već da pokažu da mogu da kombinuju disciplinu sa odnosima, sa dobrim efektom. Rezultati ovog eksperimenta znatno su premašili očekivanja istraživača – iskustvo učitelja na obuci prepolovilo je stope suspenzije. Istraživanja učenika takođe su otkrila da su počeli više da poštuju svoje nastavnike. Najugroženiji – oni koji su već bili suspendovani – prijavili su više poštovanja za nastavnike koji su imali obuku.

Ove jeseni, slična onlajn vježba, koju je dizajnirao dr. Okonofua i kolega koji pomaže nastavnicima da cijene koliko je teško – i koliko je bitno – doći van granica rasne podjele, će biti održana u 50 srednjih škola koje upišu više od 50.000 studenata.

Za Dr. Okonofua, to je lično. “Mislim na svoju stariju braću, koja su bila stalno suspendovana i bili su u nevolji kada su bili tinejdžeri”, rekao mi je. Postavio je svoje poglede visoko, rekavši: “Želim da zatvorim crno-bijeli rascjep suspenzije.”

Hunter Gehlbach, pedagoški psiholog na Kalifornijskom univerzitetu u Santa Barbari, takođe istražuje empatiju između nastavnika i studenata, i došao je do drugačijeg modela za adresiranje.

“Kada sam predavao u srednjoj školi, bio sam fasciniran kako naše sposobnosti čitanja drugih ljudi mogu biti jedan dan tako visoke a već sledećeg dana mogu odletjeti kroz prozor”, naglašava on. “Vjerovao sam da ako bismo mogli poboljšati odnose, postojao bi vidljiv uticaj na niže.”

Gehlbachov “aha!” trenutak je došao kada je gledao svoju trogodišnju kćerku s njenom najboljom prijateljicom. “Volim sladoled”, rekla je njegova ćerka. “I ja,” rekla joj je prijateljica. Djevojčice su prolazile kroz listu stvari koje su im se sviđale – čokoladni sladoled, njihovi kućni ljubimci – i koje ne vole. Kada je prijateljica rekla da joj se ne sviđa pica, kći se složila, iako zapravo voli picu.

“Udarale su me mahinacije kroz koje su ove male djevojčice prolazile kako bi uspostavile zajedničko tlo”, prisjetio se on. “Osjećao sam da mora postojati nešto moćno u tome kako nam sličnosti pomažu da se povežemo sa drugima.” A kada je pronašao istraživanja koja su povezivala sličnost – uobičajenost koja je trivijalna kao kada učesnici istraživanja shvate da su rođeni istog dana – sa izgradnjom odnosa, on je bio pokrenut.

Zajedno sa nekoliko kolega, on je nastojao da približi nastavnike i učenike u velikoj, raznolikoj srednjoj školi dajući im informacije o tome šta su dijelili, poput strasti za muzikom, žestokog smisla za humor ili čak sličnih vrijednosti.

Pola semestra kasnije, nastavnici su sebe vidjeli kao da su imali bliže veze sa svojim učenicima, naročito onima koje su u početku smatrali različitim. “Kada uvjerimo nastavnike, da su stvarno slični njihovim studentima, to ima veliki uticaj na ocjene”, rekao je Tod Rodžers, harvardski psiholog i koautor studije. Učenički učinak toliko se poboljšao da se razlika u rasnom postignuću u tim školama smanjila za više od 60 procenata.

Ove intervencije sa laganim dodirom nisu panaceje, ali one mogu držati veliki broj studenata daleko od nevolja i učiniti da su akademski bolji. Podsjećaju nastavnike zašto su ušli u profesiju – da dijele znanje i vrijednosti, a ne da budu strogi vaspitači.

David L. Kirp is a professor at the University of California, Berkeley, a senior fellow at the Learning Policy Institute and a contributing opinion writer.

Ovaj članak je preuzet sa New York Timesa. Originalan tekst možete vidjeti na: https://www.nytimes.com/2017/09/02/opinion/sunday/dont-suspend-students-empathize.html

Mindfulness meditacijaInterpersonalna komunikacija