Snaga pozitivnih očekivanja

26 marta, 2020
Posted in Blog
26 marta, 2020 Srđan Vukčević

Prva prijetnja organizaciji u krizi je pesimizam koji stvaraju okolnosti. Kada lideri u bilo kojem polju očekuju gotovo siguran neuspjeh, lako mogu biti uvučeni u začarani krug samoispunjavajućih proročanstava, pretvarajući vjerovatnoću u sigurnost. Jak lider definiše parametre i liderstvo je važan element za uspjeh bilo koje organizacije. Uprkos negativnim emocijama i strahu, lider je taj koji daje primjer svojim ponašanjem. Snaga pozitivnih očekivanja je alat koji treba često da koristi.

Lider instinktivno treba da shvata psihičke opasnosti koje su svojstvene takvim trenucima. Umjesto fokusiranja na ono što ne radi, on treba da podstiče tim da se koncentriše na ono što radi.

Nepokolebljiv optimizam ne smije biti proizvod slijepe vjere već istrenirane samouvjerenosti. Kada jednom pomislite na predaju, kada jednom pomislite na kapitulaciju, na putu ste ka neuspjehu.

Očekivanje visokih performansi je preduslov njihovog ostvarenja kod ljudi koji rade sa vama. Visoki standardi i optimistično predviđanje ne garantuje samo po sebi povoljan ishod, ali će njihov izostanak sigurno izazvati suprotno.

Snaga pozitivnih očekivanja

Kao pokretač ljudskog ponašanja ona je potvrđena i u teoriji i u praksi. Uzmite u obzir studiju koja je mjerila uticaj dvije nove prakse na industrijsku produktivnost. U jednoj fabrici zaposleni su mijenjali zaduženja kako bi se postigla izazovnost poslovnih zadataka. U drugom slučaju, poslovi su zbog svog obima sami po sebi bili zahtjevni. U nekim fabrikama, top menadžment je očekivao uspješnost novih programa; u ostalim, nisu očekivali da ostvare napredak. Bez obzira da li se radilo o rotaciji poslova ili povećanom obimu posla, stavovi top menadžmenta su se pokazali tačnim. Povećana produktivnost je pratila visoka očekivanja a ne specifične poslovne prakse, isto tako, niska produktivnost je pratila niska očekivanja.

Pigmalionski efekat ili Rozentalov efekat odnosi se na efekte međuljudskih očekivanja, odnosno na otkriće da ono što jedna osoba očekuje od druge može poslužiti kao samoispunjavajuće proročanstvo. Ovi efekti međuljudskih samoispunjavajućih proročanstava su uopšte nazvani Pigmalionski efekti. Efekat je nazvan po grčkom mitu o Pigmalionu, vajaru koji se zaljubio u statuu koju je uklesao, ili alternativno, po psihologu Robertu Rozentalu.

U konačnom:

Ako niste optimistični u vezi uspjeha, oni koji rade sa vama biće još manje.

Lider mora uvijek biti spokojan. Nije bitno šta se dešava oko vas, vi morate biti hladniji od hladnog. Morate biti pametniji od pametnog.

, ,

HAJDE DA RADIMO ZAJEDNO

Pošaljite nam dobre ljude, vratićemo ih još boljim.

Blue Coach

  • The Capital Plaza, Bulevar Džordža Vašingtona 102, A18
  • +382 20 671 222
  • info@bluecoach.me
contact-section