Tiranija očekivanja

6 maja, 2020
Posted in BC rječnik
6 maja, 2020 Srđan Vukčević

Kad um stvara iluziju čvrstoće i kontrole u svijetu koji se stalno mijenja i razvija nezavisno od toga kako mi vjerujemo da bi to trebalo.

Očekivanja su gotovo uvijek rezultat onoga što se naziva „željnim umom.”

Kada ste pod kontrolom svojih očekivanja, živite zavisnim životom; ne možete biti slobodni u sadašnjem trenutku. Ne možete biti zadovoljni prekrasnim zalaskom sunca ili trenutkom topline između vas i drugog; umjesto toga, svako iskustvo se tumači u kontekstu očekivane budućnosti. Možete li osjetiti kako vam je to ropstvo? To je tiranija očekivanja.

Za razliku od očekivanja, mogućnosti se zasnivaju u sadašnjem trenutku, gdje ste živi za misteriju života. Živite onoliko koliko možete u sadašnjem trenutku na osnovu vaših vrijednosti, koje odražavaju vaše preferencije za budućnost, ali ne pretpostavljate da će se budućnost ostvariti, jer shvatate da je budućnost nepoznata.

Prava radost je ono što vam je sada dostupno.

Živjeti život koji je otvoren za mogućnosti više je kao zahtjev, molitva ili čin svjedočenja vaše vjere u život. Vaše blagostanje nije zavisno od budućnosti. Vaš um je otvoren i inspirisan u ovom trenutku.

Kada vježbate da ostanete u „svetom sada“, budućnost će se pobrinuti sama za sebe, koliko je moguće. To je potvrda da ne možete znati misterije o tome kako se život odvija ili čak i ako bi određeni ishod koji se čini poželjnim, ako bi se desio, zaista bio koristan. Dobro, loše, ko zna? U isto vrijeme, to je izjava da se možete prilagoditi onome što je ljubavno i dobronamjerno u životu.

,

HAJDE DA RADIMO ZAJEDNO

Pošaljite nam dobre ljude, vratićemo ih još boljim.

Blue Coach

  • The Capital Plaza, Bulevar Džordža Vašingtona 102, A18
  • +382 20 671 222
  • info@bluecoach.me
contact-section