Genchi genbutsu

13 maja, 2020
Posted in BC rječnik
13 maja, 2020 Srđan Vukčević

Genchi genbutsu je mentalni stav koji razumije da kada informacija kruži kroz organizaciju neizbježno je pojednostavljena i generalizovana. Jedini pravi način da razumijemo problem jeste da odemo na teren i vidimo.

Idite do izvora da pronađete činjenice kako biste donijeli ispravne odluke, izgradili konsenzus i postigli ciljeve najboljom brzinom.

Ovo je ideja koja stoji iza principa Genchi Genbutsu, dijela Toyotinog proizvodnog sistema.

Kolokvijalno poznat kao:

“Obuj cipele i hajde da prošetamo do tamo.” i

“Pođi i viđi sam, da bi temeljno razumio situaciju.”

Genchi Genbutsu nije događaj, to je navika. Svakodnevna praksa. Način rada. U stvari, kako dolazimo do činjenica! Ovdje je važno shvatiti razliku između podataka i činjenica. Podaci se mogu dobiti u udobnosti našeg stola. Činjenice se mogu zaista dobiti samo kad ih saznamo sami, na izvoru.

Ako želite dobiti neke informacije od osobe u finansijama, nemojte joj slati email. Ustanite, prošetajte do nje, pozdravite je i ljubazno je pitajte.

Idite pogledajte. Pitajte zašto. Pokažite poštovanje.

Toyotin proizvodni sistem zahtijeva visok nivo prisutnosti menadžmenta na fabričkim podovima, tako da ako postoji problem u toj oblasti, prije njegovog rješavanja prvo ga treba pravilno razumjeti. Priroda izraza manje se odnosi na fizički čin posjećivanja lokacije, a više na lično razumijevanje punih implikacija bilo koje akcije u okruženju u cjelini.

Pogledajte kakve veze ovaj princip ima s liderstvom na sledećem linku:

https://us02web.zoom.us/rec/share/wcV0L7btyG5OQp3AzUfUc6N5NYrHaaa8gyBN-6ANzEo4GzSqFoTmOSlGG0mZ8iQv?startTime=1587574979000

,

HAJDE DA RADIMO ZAJEDNO

Pošaljite nam dobre ljude, vratićemo ih još boljim.

Blue Coach

  • The Capital Plaza, Bulevar Džordža Vašingtona 102, A18
  • +382 20 671 222
  • info@bluecoach.me
contact-section