Peterov princip

29 jula, 2020
Posted in BC rječnik
29 jula, 2020 Isidora Matovic

Peterov princip: Čovjek napreduje do granica svoje nekompetentnosti.

Peterov princip je opažanje da je tendencija u većini organizacionih hijerarhija, poput korporacije, da se svaki zaposleni uzdiže u hijerarhiji kroz napredovanje dok ne dostigne nivo odgovarajuće nekompetentnosti.

Prema Peterovom principu, svako će mjesto u određenoj hijerarhiji na kraju popuniti zaposleni koji su nekompetentni za obavljanje radnih dužnosti na svojim položajima.

Moguće rješenje problema koji postavlja Peter princip je da kompanije osiguraju adekvatno osposobljavanje vještina za zaposlene koji dobiju napredovanje i da osiguraju da obuka bude odgovarajuća za radno mjesto na koje su unaprijedjeni.

U 2018. godini, ekonomisti Alan Benson, Danielle Li i Kelly Shue analizirali su performanse i postupke promocije prodajnih radnika u 214 američkih preduzeća kako bi testirali Peterov princip. Ustanovili su da kompanije zaista imaju tendenciju da promovišu zaposlene na rukovodeće pozicije na osnovu učinka na njihovoj prethodnoj poziciji, a ne na osnovu liderskog potencijala. U skladu s Peterovim principom, istraživači su otkrili da će najvjerovatnije biti unaprijeđeni zaposleni prodaje koji imaju dobre rezultate i da će vjerovatno loše raditi kao rukovodioci, što vodi znatnim troškovima za preduzeća.

HAJDE DA RADIMO ZAJEDNO

Pošaljite nam dobre ljude, vratićemo ih još boljim.

Blue Coach

  • The Capital Plaza, Bulevar Džordža Vašingtona 102, A18
  • +382 20 671 222
  • info@bluecoach.me
contact-section