Četiri jahača apokalipse

3 februara, 2021
3 februara, 2021 Isidora Matovic

Četiri jahača apokalipse je metafora koja prikazuje kraj vremena u Novom zavjetu. Oni opisuju osvajanje, rat, glad i smrt. Ovom metaforom opisujemo stilove komunikacije koji, prema istraživanju Gottman Instituta, mogu predvidjeti kraj veze.

Negativne interakcije koje mogu da opustoše vezu ili brak. Gotman ih je nazvao četiri jahača apokalipse. „Obično ova četiri jahača prodru u jezgro braka sljedećim redom: kritika, prezir, odbrambenost i podizanje zida.

Prvi od zloćudnih jahača je kritika. Postoji razlika između zamjerke i kritike. Zamjerke na partnerovo ponašanje su sastavni dio svakog odnosa, ali je važan način upućivanja zamjerke. Pogrešan način pretvara zamjerku u kritiku. Zamjerka se odnosi na specifično ponašanje, a kritika pogađa srž bića.

Važno je naučiti razliku između izražavanja zamjerke i kritikovanja:

Zamjerka: „Prepala sam se kada si kasnio i nisi me zvao. Mislila sam da smo se dogovorili da ćemo to učiniti jedno za drugo.“

Kritika: „Nikada ne razmišljaš o tome kako tvoje ponašanje utiče na druge ljude. Ne vjerujem da si toliko zaboravan, samo si sebičan. Nikad ne misliš na druge! Nikad ne misliš na mene!“

Kriticizam je u vezama česta pojava, a u velikim količinama vodi ka drugom jahaču: ispoljavanju prezira prema partneru. Prezrivo ponašanje je sarkazam, cinizam, etiketiranje, prevrtanje očima, podsmijeh, ruganje, neprijateljski humor. Cilj prezira je da se osjećate prezreno i bezvrijedno.

Prezir prevazilazi kritiku. Dok kritika napada karakter vašeg partnera, prezir zauzima položaj moralne superiornosti nad njima. Prezir se podstiče dugotrajnim vrenjem negativnih misli o partneru – koje dolaze do izražaja kada počinilac napadne optuženog sa položaja relativne superiornosti. Nemoguće je riješiti problem kada jedan partner pokazuje gađenje ka drugom.

Obično, kada jedan od partnera postane prezriv drugi krene da se brani i to je treći jahač. Odbrambenost je uobičajena reakcija na prezir. Nerijetko se javlja i kao reakcija na kritiku. Odbrambenost je način optuživanja druge strane. Odbrambenost kaže da problem nije u meni, već u tebi.

Pošto se ovdje konflikt ne završava, jedan partner se isključuje i opstruiše drugog. To je četvrti jahač: podizanje zida. Njemu su skloniji muškarci od žena. To je način da se izbjegne preplavljenost emocijama koja se obično javlja kako konflikt eskalira. Onaj koji se povlači ignoriše drugu stranu, ne odgovara na zahtjeve druge strane povodom čega ona još više bjesni. Povlačenje se javlja posle dužeg lošeg perioda u braku ili vezi. Potrebno je vrijeme da negativnost proizašla iz dejstva prva tri jahača postane toliko preplavljujuća da je podizanje zida jedini izlaz.

Mogućnost identifikovanja ova četiri jahača apokalipse u diskusijama je neophodan prvi korak za njihovo uklanjanje, ali to nije dovoljno. Da biste se riješili destruktivne komunikacije i obrazaca sukoba, morate ih zamijeniti zdravim i produktivnim.

Izvor: The Gottman Institute

,

HAJDE DA RADIMO ZAJEDNO

Pošaljite nam dobre ljude, vratićemo ih još boljim.

Blue Coach

  • The Capital Plaza, Bulevar Džordža Vašingtona 102, A18
  • +382 20 671 222
  • info@bluecoach.me
contact-section