Kako je rad od kuće uticao na zaposlene

18 marta, 2022
Posted in Blog
18 marta, 2022 Anđela Jušković

S obzirom na to da je situacija sa pandemijom Covid-19 još uvijek neizvjesna, organizacije koje su željno iščekivale povratak u kancelarije, odlažu te planove – u mnogim slučajevima, na neodređeno vrijeme. To znači da će mnogi zaposleni nastaviti rad od kuće, sviđalo im se to ili ne.

Rad od kuće ima svoje prednosti i nedostatke, kako za zaposlene, tako i za poslodavce. Na primjer, jedna uobičajena briga među rukovodiocima kompanija je vezana za ometanje zaposlenih u radu kod kuće i smanjena produktivnost. Neki su pošli tako daleko da su utvrdili kako da nadgledaju zaposlene koji rade iz svojih domova. S druge strane, ovaj način rada je donio pogodnosti za radni odnos u kojima su mnogi zaposleni uživali, omogućivši više fleksibilnosti i manje formalnosti u poređenju sa radom u kancelariji. Održavanje produktivnosti uz obezbjeđivanje da zaposleni ostanu srećni na svojim radnim pozicijama je balans koji organizacije nastoje da usavrše. Međutim, kako završetak svjetske pandemije fluktuira, važno je da obije strane ove diskusije – poslodavac i zaposleni – preduzimaju korake da obezbijede zdravo i prosperitetno partnerstvo.

Savjeti za zaposlene

Kako da ostanete motivisani dok radite od kuće

Postavljanje ciljeva je jedan od najboljih načina da ostanete motivisani i izbjegnete sagorijevanje (“burnout”). Ali nisu svi ciljevi jednaki. Veliki, apstraktni ciljevi koji su teški ili zahtijevaju puno vremena, mogu više štetiti nego što pomažu, ostavljajući osjećaj neadekvatnosti ako ne uspijete da ih ispunite. Umjesto toga, postavljajte male, dostižne ciljeve koji će se vjerovatnije ispuniti tokom projekta ili određenog vremenskog perioda.

Kako da ostanete fokusirani dok radite od kuće

Distrakcije su prisutne u svakom radnom okruženju, ali rad od kuće često postavlja još veće izazove da ostanete fokusirani. Pored otklanjanja distrakcija, kao što su telefon, televizija i ostali izvori zabave, jedna od najefektivnijih strategija je kreiranje namjenskog radnog prostora koji pomaže da se posao odvoji od svog doma. Kako ne odlazite na posao, odvojen prostor za rad od ostalih djelova doma gdje se opuštate i relaksirate, pomoći će vam da se “isključite” (clock out) kada se radno vrijeme završi.

Savjeti za poslodavce

Kako zadržati zaposlene na pravom putu

Slično kao što zaposleni mogu postaviti ciljeve za individualan razvoj, dobri lideri mogu postaviti ciljeve za njihov tim koji će pomoći osobama da ostanu usklađeni i motivisani na svojim pozicijama. Da bi podržali ove ciljeve, lideri treba da ohrabruju svoje zaposlene na svakoj prepreci i da se postaraju da budu prisutni i da ih podrže kada im je potrebno.

Kako da izbjegnete da postanete “odsutni lider”

Odsutni lideri su oni koji nisu uključeni u svoje timove. Oni ne komuniciraju ili ne vode aktivno zaposlene koji se oslanjaju na vođstvo. Da bi ocijenili snage vašeg liderstva, pogledajte efektivnost vašeg tima kako biste saznali da li su su zaposleni efektivni, komunikativni i osnaženi u njihovim ulogama.

Ostale strategije za izbjegavanje odsutnog liderstva odnose se na obezbjeđivanje vremena i prostora za otvorenu komunikaciju ili sastanke jedan na jedan sa članovima tima, kreirajući agende ili strukturisane sastanke, nudeći mogućnosti zaposlenima da daju povratnu informaciju ili ideje i da se uključe u tim bilding.

Iako je 2022. godina počela sa nesigurnostima, svjetske organizacije koriste lekcije stečene u prethodne dvije godine COVID-19 pandemije i prilagođavaju se novim okolnostima poslovanja. I zaposleni i poslodavac će igrati ulogu u uspjehu ovog stalno evoluirajućeg okruženja za rad od kuće, a fleksibilnost i razumijevanje sa obije strane su naše najbolje oruđe za postizanje uspjeha.

Originalan članak How working from home has changed employees and workplace je objavljen na Hogan Assessments websajtu.

, , , , , ,

HAJDE DA RADIMO ZAJEDNO

Pošaljite nam dobre ljude, vratićemo ih još boljim.

Blue Coach

  • The Capital Plaza, Bulevar Džordža Vašingtona 102, A18
  • +382 20 671 222
  • info@bluecoach.me
contact-section