Parkinsonov zakon

1 jula, 2020
Posted in BC rječnik
1 jula, 2020 Srđan Vukčević

Parkinsonov zakon: Rad se proširuje kako bi se popunilo vrijeme dostupno za njegov završetak.

Britanski istoričar pomorstva i autor Cyril Northcote Parkinson napisao je ovu rečenicu kao uvod za članak u The Economistu 1955. godine, ali koncept poznat kao „Parkinsonov zakon“ živi i danas.

Parkinson je tvrdio da ako imate stopu rasta od 6% bilo kojeg administrativnog tijela, tada će prije ili kasnije svaka kompanija umrijeti. Imaće svu svoju radnu snagu u birokratiji i nijednu u proizvodnji.

Parkinson je ukazao na dva kritična elementa koji vode ka birokratizaciji – ono što je nazvao zakonom množenja podređenih, tendenciju menadžera da angažuju dvoje ili više podređenih da mu budu odgovorni tako da nijedan nije u direktnoj konkurenciji sa samim menadžerom; i činjenica da birokrate stvaraju posao za druge birokrate.

Kompanije obično započinju s ravnom hijerarhijom. Kako kompanija raste, zapošljavaju pomoćnike, koji će potom biti unaprijeđeni i zapošljavati svoje podređene. Piramida počinje da raste. Možete dodati vještačke slojeve koji nemaju drugu svrhu osim uvođenja hijerarhije koja će pomoći da promovišete ljude da bi ih zadovoljili i držali motivisanima. Kad piramida postane vrlo velika i skupa, mogla bi pojesti svu zaradu kompanije. Ako se u ovoj fazi birokratsko tijelo ne smanji drastično, kompanija će umrijeti.

U drugoj studiji, ispitali su vlade, tačnije veličine kabineta u gotovo 200 zemalja. Ustanovili su da je veličina kabineta negativno povezana sa efektivnošću vlade; političkom stabilnošću i odgovornošću prema mjerenju Svjetske banke; i očekivanim životnim vijekom, znanjem i životnim standardom mjereno od strane UN-a.

HAJDE DA RADIMO ZAJEDNO

Pošaljite nam dobre ljude, vratićemo ih još boljim.

Blue Coach

  • The Capital Plaza, Bulevar Džordža Vašingtona 102, A18
  • +382 20 671 222
  • info@bluecoach.me
contact-section