Šta čini ličnost uspješnog preduzetnika?

9 oktobra, 2020
Posted in Blog
9 oktobra, 2020 Isidora Matovic

Šta čini ličnost uspješnog preduzetnika?

Kompanije već dugo koriste moćne informacije sadržane u procjenama ličnosti da bi olakšavale performanse i ishode liderstva. Razumijevanje ličnosti pojedinca – ili njihovih jedinstvenih karakterističnih načina postojanja – može biti od pomoći kada se pokušavaju identifikovati oni koji mogu biti pogodni za liderske uloge (tj. selekciju), kao i za poboljšanje performansi i ishoda onih koji već imaju liderske uloge (tj. razvoj).

Od testova ličnosti dostupnih u ove svrhe, Hogan Leadership Forecast Series (LFS) daleko je i najviše je naučno prihvatljiva mjera, a samim tim i najvjerovatnije da će olakšati mjerljive ishode i predviđanja.
*S obzirom na ovo, nije iznenađujuće što procjene LFS-a koristi preko 75% kompanija iz Fortune 500 i intenzivno se koriste za odabir i razvoj liderstva na najvišim nivoima ovih kompanija. Međutim, ono što je iznenađujuće je da se vrlo malo zna o tome kako bi se LFS mogao generalizovati na druge tipove poslovnog konteksta – poput preduzetništva. Krenuli smo da se pozabavimo ovim inovativnim i važnim pitanjem: Ako se fokusiramo na uspješne preduzetničke lidere, da li smo u stanju da identifikujemo ključne aspekte ličnosti koji bi mogli šire/potpunije karakterisati uspješne preduzetnike?

U tekućem istraživačkom projektu koji se fokusirao na ovo pitanje, do sada smo prikupili podatke od 26 uspješnih preduzetnika (prikupljanje podataka je u toku i aktivno tražimo uspješnije preduzetnike zainteresovane za učešće u studiji!). Čak i iz ovog ranog uzorka možemo identifikovati neke ključne karakteristike „Uspješne ličnosti preduzetnika“.

Rezultati

U pogledu osobina ličnosti normalnog opsega ili onih karakteristika koje definišu kako su ljudi svakodnevno, uspješan preduzetnik je neko ko je vjerovatno vrlo ambiciozan i društven. Ambiciozni pojedinci imaju tendenciju da budu visoki u aspektima samopouzdanja, identifikacije kao vođe, koliko su takmičarski nastrojeni i energični. Pojedinci koji imaju visok rezultat na skali društvenosti imaju tendenciju da imaju visoke individualne potrebe za socijalnom interakcijom i uživaju u socijalnim situacijama kao što su grupni sastanci i zabave. Logično je da je naš uspješan preduzetnik visok i u jednom i u drugom – ove karakteristike su vjerovatno vrlo prilagodljive u brzom, konkurentnom startup svijetu u kojem uspjeh takođe veoma zavisi od međuljudske interakcije (npr. Razgovora i izgradnje baze klijenata, proširivanja sopstvene profesionalne mreže, predstavljanje projekata investitorima).

Ono što je dramatičnije od visokih rezultata na skalama ambicioznosti i društvenosti, ono što se čini kao suštinska osobina uspješnog preduzetnika – ubjedljivo je da je većina naših uspješnih preduzetnika imala je nizak skor na skali „razboritost“. Visoka razboritost odražava stepen do kojeg je pojedinac savjestan, pouzdan i poštuje pravila. Kako onda shvatiti nizak skor na skali razboritosti? Izuzetno uspješan preduzetnički lider preuzima rizik, oni misle izvan okvira, impulsivni su, okretni, a kada je u pitanju uvođenje novina – nebo je granica.

Neke druge naše osobine ličnosti normalnog opsega ne karakterišu uspješnog preduzetnika na srednjem nivou – to jest, nije nužno bio slučaj da je određen nivo osobina pronađen za većinu uzorka. Međutim, mi ne gledamo samo na ukupne nivoe u grupi, već nas zanima i varijabilnost – to jest, postoje li neke osobine koje su toliko promjenljive u našem uzorku da ukazuju na to da ponekad visok rezultat na određenoj skali je dobar za uspešnog preduzetnika, dok drugi preduzetnici koji su takođe uspješni, imaju nizak skor na istoj skali.
Dvije ovakve osobine, u našim podacima, bile su prilagođenost i interpersonalna osjetljivost.

Prilagođenost odražava mjeru u kojoj neko ima tendenciju da ostane hladan, smiren i pribran i ne reaguje brzo na stres (nasuprot onim sa niskim rezultatima na ovoj skali, koji brže reaguju na prijetnje u okruženju i manifestuju stres). U našem uzorku uspješnih preduzetnika otkrili smo da i visok i nizak nivo prilagođenosti mogu dovesti do uspješnog preduzetničkog lidera. Niske ocjene na skali prilagođenosti mogu biti prilično prilagodljive u određenim kontekstima – sposobnost brzog uočavanja problema u prototipu novog proizvoda ili aktiviranja kada se predstave sa veoma negativnim fidbekom iz fokus grupe – može omogućiti uspješnom preduzetniku da se brže okrene, da mobiliše potrebne resurse za ispravljanje grešaka i na kraju dovede do uspješnijeg lansiranja/plasiranja.

Druga osobina koja je pokazala ovu vrstu promjenljivosti – neki od naših uspješnih preduzetnika su pokazali vrlo visoke, a drugi niske rezltate, bila je interpersonalna osjetljivost. Visoki rezultati na skali interpersonalne osjetljivosti obično opisuju ljude koji su empatični, topli i povjerljivi. Iako visoki rezultati na ovoj skali mogu biti korisni u određenim situacijama – liderima sa visokim rezultatom, može biti lakše da komuniciraju brigu o podređenima i da zauzvrat steknu njihovo povjerenje i lojalnost – niski rezltati na skali interpersonalne osjetljivosti takođe mogu olakšati efektivno ponašanje lidera. Na primjer, lideri koji imaju slab rezultat na ovoj skali mogu biti uspješniji u izazivanju međuljudskih zadataka kao što su davanje kritičnih fidbekova ili čak otpuštanje podređenog, koji su presudni za krajnji uspjeh kompanije.

Ova rana saznanja sugerišu da postoje neki načini na koje su uspješni preduzetnici u velikoj mjeri slični – velika ambicija i društvenost, i niska razboritost – i druga područja u kojima bi visoka ili niska mogla dovesti do uspješnog ishoda, možda u zavisnosti od kombinacije faktora uključujući i druge osobine ličnosti lidera, ličnost njihovog suosnivača i ostalih članova tima i industriju kompanije.

Pored ovih osobina ličnosti normalnog opsega – ili kakvi smo obično – LFS je moćno sredstvo za isticanje naših potencijalnih „zona opasnosti“ – ili kako reagujemo pod stresom. Da li su neki odgovori na stres povoljni za uspješnog preduzetnika? To je tema koja će biti istražena u nekom narednom projektu.

Ova studija o uspješnim preduzetnicima je saradnja dr Jennifer L. Tackett, profesorice psihologije na Northwesternu i Melisse Kaufman, izvršne direktorice The Garage na Northwesternu. Učesnici studije osnovali su ili su suosnivači kompanije i unaprijedili je od startupa do višemilionske firme.

Ovaj članak je preuzet sa sajta Hogan Assessments, a originalno je objavljen na sajtu Psychology Today.

, , , ,

HAJDE DA RADIMO ZAJEDNO

Pošaljite nam dobre ljude, vratićemo ih još boljim.

Blue Coach

  • The Capital Plaza, Bulevar Džordža Vašingtona 102, A18
  • +382 20 671 222
  • info@bluecoach.me
contact-section